פירוק שיתוף במקרקעין

devision

פירוק שיתוף במקרקעין

מהו פירוק שיתוף במקרקעין? כיצד ניתן לבצע אותו ומהם החריגים לפירוק השיתוף?

פירוק שיתוף במקרקעין הוא זכות המעוגנת בחוק המקרקעין, לפיה כל שותף במקרקעין משותפים זכאי בכל עת לדרוש את פירוק השיתוף.
כאשר השותפים מסכימים לבקשת הפירוק, השותף שמעוניין בפירוק ימכור את חלקו לשותפים האחרים או לצד שלישי.

בהמשך לחוק, הפסיקה מתייחסת לעיקרון פירוק השיתוף במקרקעין כאל עיקרון על, לפיו לשותף יש חופש לצאת בכל רגע שיחפוץ מהשותפות, וזכות זו תוגבל במקרים חריגים בלבד.

על פני השטח, התהליך של פירוק שיתוף לא אמור להיות מורכב, אבל אם אחד מהשותפים מתנגד לפירוק השיתוף ופורץ סכסוך בין הצדדים, ייתכן כי תוגש לבית המשפט תביעה לפירוק שיתוף והוא יצטרך להכריע בה.
במקרה כזה מומלץ להיוועץ בעו"ד מקרקעין, אשר יש לו ניסיון בתביעות פירוק שיתוף, כדי להתמודד עם התביעה בצורה הטובה ביותר בבית המשפט.

הסכם פירוק שיתוף

בהסכם פירוק שיתוף במקרקעין, מוסדר הנושא של פירוק שיתוף הבעלות במקרקעין. פירוק השיתוף יתבצע כפי שכתוב בהסכם. בהסכם נכתב מתי פירוק השיתוף ייכנס לתוקף, מפורטות בו התחייבויות הצדדים, וקיים סעיף העוסק בהפרת ההסכם.
פירושו של הסכם השיתוף עלול להוביל למחלוקות, ולכן כדאי לפנות לעו"ד מקרקעין, כדי שיסייע בעריכת ההסכם.
כמו כן, לעריכת ההסכם נלוות פעולות נוספות, כגון רישום בטאבו, תשלומי מיסים, וכדי להבין את הנושא היטב ולפעול בצורה נכונה, מומלץ לפנות לעורך-דין.

ביצוע פירוק שיתוף במקרקעין

ניתן לבצע פירוק השיתוף במקרקעין בשתי דרכים:

  1. פירוק בעין – זהו הכלל, הדרך העדיפה לפירוק השיתוף. כלומר: חלוקה פיזית בן השותפים של הדירה או השטח. חשוב לציין, כי אם השותפים בעלים של דירות שערכן אינו שווה, בית המשפט יכול להורות על תשלום תשלומי איזון, כך ששותף אחד ישווה את חלקו הנפרד בנכס לזה של שותפו.
  2. חלוקה בשווי – לעתים לא ניתן לחלק את המקרקעין. במקרים אחרים בית המשפט סבור, כי חלוקה בעין תגרום להפסד משמעותי לשותפים. הפתרון יהיה מכירת המקרקעין לצד שלישי וחלוקת סכום המכירה בין השותפים.

חריגים לפירוק שיתוף במקרקעין

למרות הזכות לפירוק שיתוף בכל עת, יש לזכור כי ישנם חריגים אשר בהתקיימם, האפשרות לפירוק שיתוף תוגבל, והם:

  1. הגבלת הזכות לפירוק שיתוף בהסכם – אם השותפים הכניסו בהסכם פירוק השיתוף סעיף שמגביל או שולל את האפשרות לפירוק שיתוף, לא תוגש לבית המשפט תביעה לפירוק שיתוף, שכן הסכמים יש לכבד. ואולם, לאחר 3 שנים מיום חתימת ההסכם, אם הדבר ייראה מוצדק, יוכל בית המשפט להורות על פירוק השיתוף.
  2. חוסר תום לב – לעתים בקשה לפירוק שיתוף מוגשת בחוסר תום לב – במטרה לייצר רווח לא הוגן או כדי להפעיל לחץ על השותפים. במקרה כזה בית המשפט לא יורה על פירוק השיתוף.
  3. נכסים חריגים – יש נכסים שאי אפשר לפרק בהם את השיתוף, למשל: חלקים משותפים בבתים משותפים.
  4. פירוק שיתוף בדירת מגורים – כאשר לבני הזוג יש ילדים קטינים, בית המשפט לא יורה על פירוק השיתוף, אלא לאחר שהוכח בפניו כי יש לקטינים מקום מגורים מתאים אחר.

אם אתם עומדים בפני פירוק שיתוף, התייעצו עם עורך דין דיני מקרקעין, לקבלת מידע מקצועי ועדכני בנושא.

עו"ד דליה שחורי, בעלת נסיון רב בדיני מקרקעין ובמיסוי מקרקעין, תשמח לעמוד לרשותכם, ולסייע לכם בכל סוגיה הקשורה בפירוק שיתוף במקרקעין.

  • פרוייקט מורכב הממוקם בעיר רחובות.
    זהו בניין המיועד לשימור , הבניין מתקופת הבילויים המחייב בהסכמים מיוחדים לשימור המבנה וחיזוקו.
    ההסכמים נערכים מול עיריית רחובות.
  • כמו כן הענקנו ייעוץ משפטי ברכישת הקרקע
  • הסכם שימור קרקע
  • ניסוח הסכמי מכר דירות
  • נרשם צו בית משותף
  • הפרוייקט זכה בשנת 2016 ודורג כבניין היפה ביותר ברחובות!  

רוצים לשוחח עם עו"ד דליה שחורי השאירו פרטים ונחייג אליכם עוד היום!

גלילה למעלה